KC-3 wint (en/of verliest) één wedstrijdpunt: het had nog erger kunnen zijn!

14 maart 2011 (door Rob de Haan)

Het was de bedoeling om via een duidelijke overwinning op de hekkensluiter in klasse 3 D van de KNSB-competitie het degradatiespook op afstand te zetten. Het werd op 13 maart echter een echte griezelfilm.

Op de meeste borden zat het zettempo er al direct goed in. Frans (op 2, dus met wit) ging voortvarend in de koningsaanval. Maar er waren al de nodige lichte stukken geruild en een wat geduldiger aanpak had misschien meer resultaat opgeleverd. Hij werd gedwongen naar een eindspel af te wikkelen waarin hij geen winstkansen meer had.

Aan het eerste bord leek Ronald vrij lang het initiatief van wit doeltreffend binnen de perken te houden. Toen hij echter een dameruil uit de weg ging, profiteerde zijn tegenstander door een zwarte pion te isoleren en later te veroveren. Het toreneindspel speelde Nieland moeiteloos naar winst.

Aad (op 3) pakt zijn partijen anders aan. Zo snel mogelijk op de vijandelijke koning af, ook als dat veel risico's meebrengt. Dat gaat soms goed, maar ook vaak fout, zoals ook in deze wedstrijd. In een al bedenkelijke stelling zette Aad een stuk en prise, waarna Van der Meiden hem in enkele zetten tot overgave kon brengen.

Gerard zet zijn partijen altijd degelijk op. In zijn partij tegen Van Steenhoven stonden op zet 21 nog alle 32 stukken en pionnen op het bord. Maar geleidelijk ontwikkelde onze man toch zoveel druk tegen de zwarte stelling dat hij tenslotte een pionnetje buitmaakte. Daarbij kwam dat de h-lijn als aanvalsbasis beschikbaar kwam (ik vroeg me als toeschouwer wel af, of de half-open g-lijn niet nog meer kansen zou hebben geboden). Het leek er toch wel op dat hier voor KC een vol punt zou worden gescoord. Maar juist toen het publiek dacht dat de aanval zou doorslaan, ondanks de tegenkansen die zwart had gekregen, besloot Gerard dat eeuwig schaak toch ook wel een aardig resultaat was: remise! Dat betekende dus 3-1 voor de bezoekers aan de eerste vier borden.

Interessant was de partij van Ad. Al in de opening kreeg hij -weliswaar ten koste van twee pionnen - een flinke voorsprong in ontwikkeling. Met enkele fraaie zetten leek hij op een directe winst af te stevenen. Maar Freer (zwart) verdedigde omzichtig, gaf een pion terug en het werd allemaal wat onduidelijk. Tegen de tijdcontrole bij de 40e zet echter was het overwicht van wit voor iedereen zichtbaar. Wit won groot materiaal en KC-3 kreeg weer hoop.

Immers: aan het laatste bord had Yehuda na een onregelmatige en zeer rustige opening tenslotte de dameloper van zwart naar h7 teruggedrongen, via de opmars van zijn f-pion naar f5 de zet g7-g6 afgedwongen en f5-f6 doorgezet, zodat hij na Dg5 in de aanval leek te winnen. Keetman echter had iets dieper gerekend en kon intussen rustig met zijn dame de witte damevleugelpionnen opruimen, omdat hij het dreigende mat op g7 in één zet (na Dh6) , via schaak op e3 met dameruil, altijd kon afwenden. Wit had dit duidelijk overzien, en moest iets anders gaan verzinnen. Het zag er plotseling niet goed voor hem uit. Tenslotte echter wist hij dank zij de inactiviteit van de zwarte loper en door inventief gebruik van resterende aanvalskansen nog juist remise te bereiken.

Over de partij van Edward (7) valt eigenlijk niet veel te melden. Het ging nogal snel naar een stand waarin beide partijen niet veel heil meer zagen. Ook al remise dus.

Nog steeds een punt achter. Kon René de gelijkmaker binnen brengen? Daar zag het niet naar uit. Met zwart was hij prima uit de opening gekomen, maar daarna liet hij zich toch weer op eigen terrein terugdringen. Na de ruil van vele stukken, (beide partijen hadden nog een toren en een loper) rukte de witte koning aan het hoofd van zijn pionnen op naar e5. Ongetwijfeld telden de Alkmaarders dit punt al. Maar Coerts verloor alle voorzichtigheid uit het oog en sloot zelf zijn koning midden op het bord in.. Met de fraaie manoeuvre La5-e1-g3+ wist René alsnog en onverwacht te scoren.

In de volgende ronde moet KC-3 tegen Oud Zuylen aantreden, de koploper die nog alle wedstrijden heeft gewonnen. Ook de laatste wedstrijd tegen HWP Zaanstad zal niet gemakkelijk zijn. Hoewel drie teams nog lager op de ranglijst staan is het degradatiegevaar dus nog niet geweken: KC heeft het zwaarste programma.

 Kennemer Combinatie 31978-De Waagtoren 219304-4
1.Ronald Keizer2090-Wim Nieland19860-1
2.Frans Arp1980-Ronald Groot1978½-½
3.Aad de Bruijn1939-Dirk van der Meiden19410-1
4.Gerard Snijders1965-Leo van Steenoven1994½-½
5.Rene Bakker1939-Ruud Adema18901-0
6.Ad Hendrikse1916-Rob Freer19361-0
7.Edward Scholtens1994-Marten Coerts1920½-½
8.Yehuda Pelter2003- Dennis Keetman1792½-½