KENNEMER COMBINATIE – 3 DEGRADEERT NAAR DE PROMOTIEKLASSE VAN DE NHSB-COMPETITIE

23 april 2013 (door Rob de Haan)

Al enkele seizoenen eindigde KC-3 in de competitie van de derde klasse (D) KNSB ergens onderaan, maar wist het dan toch net weer uit de degradatiezone te klimmen. Vaak was de oorzaak van de slechte prestaties dat het team invallers moest leveren aan de teams KC-1 of KC-2. Dit keer kwam er nog iets bij: de voor het team opgegeven speler Jules van Doeland speelde niet één keer mee (hij trok zich om gezondheidsredenen – te laat - terug) en de competitieleider kende geen genade, maar trok twee matchpunten af van de toch al schamele score.

Ons team was daardoor al voor de laatste ronde gedegradeerd. Had het op 20 april gewonnen en was Van Doeland vorig najaar op tijd (voor de derde ronde) afgemeld, dan had het zich, weer op het nippertje, gered....

Maar ook in deze laatste ronde moesten twee invallers worden gevonden, want Frans Arp (nota bene teamleider) en Yehuda Pelter ontbraken op het appel. Bovendien was het bezoekende BSG-2 – als runner-up - nog in de race met Zukertort Amstelveen-2 voor het kampioenschap (zodat goed beschouwd KC-3 nog een sportieve plicht moest vervullen). Het voordeel in gemiddelde elo van de gemotiveerde Bussumers was ruim 160 punten! Later bleek dat het team uit Amstelveen ook geen fout had gemaakt en dus kampioen is geworden.

Ik besloot zaterdag 20 april maar eens een fietstochtje naar het Denksportcentrum in Haarlem-Noord te maken en de sfeer van de wedstrijd te proeven. Terwijl ik nog tegen de harde wind ploeterde, waren op de schaakborden, bleek mij bij aankomst, al een aantal aardige stellingen neergezet.

De tegenstander van Pieter Kroon (bord 1) was onder opoffering van een pion en ook nog heel veel tijd in de aanval gegaan. Aan het tweede bord had onze René Bakker enorm veel tijd geïnvesteerd. Hij stond een pion voor, maar zijn lange rokadestelling leek uiterst kwetsbaar. Aad de Bruijn, op 3, stond enigszins onder druk in een complexe stelling. Gerard Snijders (4) stond goed, maar hij was qua bedenktijd wat in het nadeel. Bij Ewoud Mueller (5) was een Siciliaan op het bord gekomen, op het eerste gezicht een Scheveninger, waarin zwart wel solide, maar ook wat passief staat. De stelling van Frank Taylor (6) oogde uitstekend, dat zou wel eens een winstpunt kunnen worden. En dezelfde indruk had ik bij Ad Hendrikse (7), ook al was hij met een pion voor de kwaliteit materieel iets in het nadeel. De witte koningsstelling was immers nogal verzwakt. Fer Mesman tenslotte, op het laatste bord, had zeer veel tijd gebruikt en was terecht gekomen in een soort gatenkaas.

Ruim een uur later, kwart over vier, was de stand 0-1: René had het in gruwelijke tijdnood niet tegen de zwarte aanval kunnen bolwerken. Op het eerste bord moest Pieter een kwaliteit geven en ik zag daarvoor geen compensatie. Aad had zich via een schijnoffer op e4 willen bevrijden, maar de stelling bleef – voor de oppervlakkige toeschouwer - onduidelijk. De situatie op de overige borden leek niet veel veranderd. Frank stond nog beter dan eerst; ik vroeg me af of hij soms nadacht over een torenoffer op e6. En bij Ad zag het er ook nog steeds goed uit. Hij had de witte dame op zijn damevleugel toegelaten, maar bedreigde de vijandelijke koning nu toch wel heel serieus.

Ik had genoeg gezien en klom weer op de fiets. De volgende dag kon ik wel zien hoe dit alles was afgelopen. Inderdaad hadden Pieter en Fer het niet gered en ook Aad had een nul moeten slikken. Daar stonden twee overwinningen van Gerard en Ad tegenover. Frank bleek zijn mooie stelling toch niet te hebben verzilverd, maar zijn remise en ook die van Ewoud waren toch zeer verdienstelijk. De uitslag (3-5) tegen deze tegenstander was niet slecht. KC-3 heeft het in de eerdere duels laten liggen. Volgend jaar dus twee teams in de promotieklasse, want KC-4 (Chesscool) werd kampioen in de eerste klasse NHSB Dit biedt goede vooruitzichten om het verloren terrein in het komend seizoen te herwinnen.

Niet alleen de reserves van BSG konden tevreden zijn, vooral het eerste team maakte een enorme klapper door KC-1 te verslaan in een zogenaamde vierpuntenwedstrijd, waarin over degradatie werd beslist. Een verslag van deze droevige gebeurtenis heb ik op de website van de Kennemer Combinatie nog niet aangetroffen.....

 Kennemer Combinatie 31897BSG 2206435
1.Pieter Kroon2009Chris Kooijman207601
2.Rene Bakker1985Sjoerd Drent213601
3.Aad de Bruijn1964Ruben Hilhorst204201
4.Gerard Snijders1958Coen van der Heijden209810
5.Ewout Mueller1842Tom de Ruiter2045½½
6.Frank Taylor1852Theo Slisser2069½½
7.Ad Hendrikse1887Bert Kieboom198810
8.Fer Mesman1678Remmelt Otten205901